De Beemster is een prachtige omgeving voor verschillende activiteiten, samen of alleen. Als officieel Werelderfgoed valt hier namelijk voor iedereen heel veel te zien en te beleven. Door het gebied lopen meerdere korte en lange wandelroutes die u stuk voor stuk langs de mooiste plekjes leiden. Zoek bij uw bezoek aan de Beemster van tevoren een geschikte route uit in het Infocenter in Middenbeemster. Zij kunnen u prima adviseren over de juiste route en regelmatig organiseren ze vanuit hier diverse rustige wandelingen, zodat u geen bezienswaardigheid mist. Ook eetcafé Les Deux Points in Oudendijk heeft een wandelagenda onder leiding van een natuurgids.

beemster

In de Beemster kunt u eigenlijk alle kanten uit en genieten van de mooiste bezienswaardigheden als oude boerderijen, forten, molens en landhuizen. Kies bijvoorbeeld voor een dagwandeling vanaf Oosthuizen via Schermerhorn (13 kilometer) naar De Rijp (19 kilometer). De dagtocht van Midden-Beemster naar De Rijp is 22 kilometer en brengt u langs de noordwestelijke ringdijk. Deze kunt u combineren met een wandeltocht van De Rijp naar Purmerend via de zuidwestelijke ringdijk, langs de forten van de Stelling van Amsterdam. Net zo mooi is de ANWB wandelroute Grutto’s in de Beemster, waarmee u de noordelijke Beemsterringdijk ontdekt met zijn veenweide, water, uitzicht en kleurrijke bollenvelden. Deze route is 10,5 kilometer lang. Van dezelfde afstand is de Uilenhoekroute, over de dijk en langs de Vrouwenweg en Uilenhoeve. Deze route kunt u overigens inkorten tot 5,5 kilometer.

Wilt u echter goed kunnen genieten van uw wandeling, dan mag een goede voorbereiding maar vooral schoeisel niet ontbreken. Er bestaan meerdere type wandelschoenen die uw voeten en lichaam ondersteunen bij het wandelen. Bij het wandelen op de Beemsterringdijk moet u vaak met behulp van overstapjes over hekken klimmen en er grazen schapen op deze dijk. Daarom zijn sandalen of andere open schoenen niet aan te raden. Bovendien kan het gras hoog staan op de dijk, dus ook lage wandelschoenen zijn niet snel voldoende. Sportschoenen zijn vaak alleen geschikt als het droog blijft.

wandelschoenen

Liever kiest u voor hogere, stevige en waterdichte wandelschoenen met dikke zolen, zodat u geen blessure oploopt bij het wandelen. Ook houdt u hiermee droge voeten, in welk gedeelte van de Beemster u ook loopt. Bergschoenen zijn minder aan te raden omdat deze vrij zwaar zijn en in dit gebied uw bewegingsvrijheid verminderen om over hekjes te klimmen. Heel belangrijk is dat uw wandelschoenen soepel en gemakkelijk zitten en ingelopen zijn voordat u aan uw wandeling begint.