Zaterdag 27 oktober wordt in het centrum van de Rijp de Museumnacht gehouden met als thema: Nachtspelen. Dit thema komt terug in alle activiteiten die in deze nacht georganiseerd worden. Dit jaar wordt de museumnacht geopend door de bekende actrice en zangeres Gerda Havertong (zie ook cultureelplatformgraftderijp.nl. De museumnacht begint om 20:00 en heeft een avondvullend programma met voor elk wat wils.

Tijdens de Museumnacht worden er tal van activiteiten georganiseerd. De Theatergroep Benedictus geeft de hele avond voorstellingen. Er is een theatersportgroep aanwezig waar iedereen zijn of haar improvisatietalent kan testen. Op verschillende plaatsen kan ook letterlijk gespeeld worden. Zo kan er meegedaan worden met een stoelendans onder begeleiding van een tangodanspaar. Er zijn slaginstrumenten waar op gespeeld kan worden en er wordt een pubquiz gehouden. Met speeltafels is een casino gecreeërd waar uiteraard gespeeld kan worden en door met lappen te spelen kan er kleding gemaakt worden.

In een speciale workshop kan de zangkunst getest worden. Er kan ook meegezongen worden met muziekgroep Jula die optredens geeft. De gehele avond wordt er dixielandmuziek gespeeld en een speelse verhalenverteller vertelt mooie verhalen. De Buitenwerkplaats exposeert met kunstuitingen en er kunnen oud-Hollandse spellen gespeeld worden. Na afloop van de Museumnacht is er nog een swingende afterparty.