Op zaterdag 13 oktober 2012 vindt de dag van de geschiedenis plaats in het Waterlands Archief en bibliotheek te Purmerend. Het archief houdt dan tevens open huis met rondleidingen door het gebouw. Tijdens de dag van de geschiedenis wordt een symposium gehouden met lezingen en er wordt een expositie georganiseerd.

De dag van de geschiedenis zal in het teken staan van het thema “Arm en rijk”. Dit is tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis. Dit thema speelde uiteraard ook in de Beemster, waar de tegenstelling bestond tussen de rijke handelslieden en hun familie en de arme arbeiders die op het land werkten en het personeel dat werkte op de buitenplaatsen en landgoederen.

Het thema komt op deze dag terug in een show van historische klederdrachten uit de Beemster. Tijdens het symposium worden diverse lezingen gegeven die met dit thema te maken hebben. Zo zal Johan de Jong van het Historisch Genootschap Beemster een lezing geven, evenals de Purmerendse historicus Jack Otsen en de auteur Kees van der Wiel.

De expositie die deze dag gehouden wordt, is gewijd aan het thema maar ook aan historische gebeurtenissen en historisch belangrijke personen uit de Beemster. De droogmaking van de Beemster komt aan bod, maar ook de digitalisering van een gedeelte van het Beemster polderarchief. Tevens worden bekende personen zoals Betje Wolff, Agatha van Foreest, Wouter Sluis en Jacob Bouman uitgelicht.

Bij de totstandkoming van deze dag is dankbaar gebruik gemaakt van oude documenten uit het archief, museumstukken uit regionale musea en boeken uit de bibliotheek. Het belooft dus een interessante dag te worden voor iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Beemster.

Bron: beemster.net