In het artikel Wandelen in de Beemster werd al gesproken over de mooiste bezienswaardigheden als oude boerderijen, forten, molens en landhuizen die de Beemster te bieden heeft. Daarnaast beschikt de Beemster echter ook over de mooiste musea. In dit artikel worden er drie nader toegelicht:

1. Museummolen Schermerhorn

Het molencomplex van de Schermerpolder heeft nog elf overgebleven molens staan waarvan er 1 molen een museum is. De museummolen ligt in een vrijwel onaangetast polderlandschap in het centrale gedeelte van Noord-Holland.

In de Gouden eeuw werd de waterbeheersing techniek gebruikt om stroom op te wekken en werden er stukken land drooggelegd. Hier bouwden de Nederlanders al aan een succesvolle toekomst. Dit wordt samen met de sfeer rond het wonen, leven en werken in/met de poldermolens op een bijzondere wijze tentoongesteld. De Schermerhorn is van onder tot boven te bezichtigen en hierbij wordt het duidelijk hoe de molens werken.

schermerhorn

Betje Wolff museum

De vroegere woonruimte van de dominee van de NH kerk in de Middenbeemster is vanaf 1950 Museum Betje Wolf geworden. Het museum is vernoemd naar de vrouw van de dominee Adrianus Wolff, Elisabeth Wolff die schrijfster was. Er zijn een groot aantal stijlkamers uit verschillende periodes, het museum brengt daarom drie eeuwen aan wooncultuur van de Beemster en omgeving tot leven. Ook de tuin is helemaal gerenoveerd als 18de-eeuwse pastorietuin.

kipperust

De zolderkamer is een kamer die volledig is gerenoveerd in 1953, dit is de studie- en boekenkkamertje van Betje. Zij noemde de kamer zelf Kipperust, zo heet de kamer ook in het museum. De boekenkamer bevat bijna alle boeken die geschreven zijn door Betje Wolff en door haar hartsvriendin Aagje Deken.

Wil je het museum bezoeken dan kun je aan de hand van een gids vrij rondlopen door het museum. Ben je minder valide let dan op, het museum is door ouderdom maar beperkt toegankelijk.

Agrarisch Museum Westerhem

In 1877 werden de stolpboerderij en het herenhuis gebouwd en bewoond door de herenboer, burgemeester Hendrik Scheringa. Gemeente Beemster kocht het hele veebedrijf van 17 ha in 1965. Er was namelijk behoefte aan woningbouw en noodlokalen van de Mavo. Een aantal jaar geleden werd de boerderij overgedragen aan het Historisch Genootschap Beemster, die er een museum van maakten.

In het voorjaar van 2000 kon de stolp als agrarisch museum worden ingericht, na een grondige renovatie. Het museum werd op 1 juni 2000 opgesteld voor publiek. De piramide vorm is kenmerkend voor de Noord-Hollandse stolp de situering van de stal, dars en de woonkamer rondom de hooiberg: het vierkant.

De boerderij heeft een woonkamer met bedstede voor de medewerker, dit is wat de boerderij uniek maakt. De koestal op de boerderij bestaat uit twee delen (regels), de lange regel (zomerstal en kaasmakerij), de korte regel (de winterstal) en de aangrenzende paardenstal. Hierboven is de hooizolder gemaakt. Het dak van de hooizolder is aan de binnenkant bedekt met riet en rust door middel van gebint (balkwerk) op het vierkant.

Agrarisch museum westerhem